Movie and More 2018: "Difret" als film

Op 13 maart 2018 wordt de film Difret vertoond tijdens de twaalfde Movie and More. Al sinds mensenheugenis is de ‘telefa’ een geaccepteerde traditie op het Ethiopische platteland – huwelijk door ontvoering. Maar niet elke vrouw legt zich daar bij neer. “Difret” vertelt het waargebeurde verhaal van zo’n vrouw.

De 14-jarige Hirut is op weg van school naar huis als ze ontvoerd wordt door zeven mannen. Een van hen is een eerder afgewezen aanzoeker, die nu op ‘traditionele’ wijze zijn bruid probeert te krijgen. ‘s Nachts wordt ze verkracht, waarmee haar lot bezegeld lijkt. De volgende ochtend probeert Hirut te ontsnappen en schiet haar aanstaande man dood. Dat heeft grote gevolgen, want het lokale recht eist dat zij hiervoor ter dood moet worden gebracht. Dan grijpt advocate Meaza Ashefani in. Zij weet Hirut in voorlopige veiligheid te brengen en begint aan de belangrijkste zaak uit haar carrière. Ze stelt dat Hirut handelde uit noodweer en dus vrijgesproken moet worden. De lokale gemeenschap denkt er echter heel anders over.

Zeresenay Mehari

“Het is inspirerend om te zien hoe zo’n belangrijk verhaal zo mooi en met zoveel creatief talent verbeeld wordt”, aldus Hollywood-ster Angelina Jolie, die als uitvoerend producent haar naam verbond aan dit speelfilmdebuut van de Ethiopische regisseur Zeresenay Mehari.


Tijdens de spraakmakende rechtszaak, die eind jaren negentig in Ethiopië live op tv uitgezonden werd en toen het gesprek van de dag was, verbleef de Ethiopische filmmaker in de Verenigde Staten; pas jaren later, tijdens een ontmoeting met de broer van de advocaat, hoorde hij ervan. Ethiopische filmkijkers horen nadrukkelijk tot zijn doelgroep, vandaar ook zijn keuze voor een Amhaars gesproken film met een Ethiopische cast. Ook de Amhaarse titel is een doordenkertje, bedoeld voor het publiek in eigen land. “De meest algemene betekenis van difret is ‘durf’, maar in de film wordt het woord tweemaal uitgesproken in zijn tweede betekenis, ‘verkracht worden’. Zo daalt de betekenis langzaam in: hoe moedig deze twee vrouwen waren om zo’n hardnekkige traditie aan te vechten.”
De regisseur won de publieksprijs op zowel het toonaangevende Sundance Festival als op het Internationale Filmfestival van Berlijn.

Opbrengst

Met Movie and More 2018 steunen wij het project Confidence Centre in India van stichting Justice and Care. Dit is een trainingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel en kwetsbare meisjes en vrouwen.


← ouder nieuwer →