Ouderenzorgproject in Coronatijd, Curaçao (2021)

Soroptimistclub Ede heeft gezocht naar een goed doel dat te maken heeft met de coronacrisis en hebben dat gevonden in het project dat de Soroptimisten van Curaçao hebben opgezet in 2020. We zijn onder de indruk van de goed doordachte aanpak om de hygiëne in ongesubsidieerde ouderenzorgcentra op het eiland te verbeteren tijdens de coronacrisis.

Ouderen en mensen met onderliggende ziektes lopen groter risico op een slechte afloop, indien ze besmet raken. Het Algemeen Fonds heeft in 2020 de schoonmaakproducten gefinancierd en de club heeft professionele schoonmaak bij de start mogelijk gemaakt. Ze hebben tot januari 2021 13 huizen geholpen. Elk bedrag dat wij kunnen doneren, is welkom, zodat de ingeslagen weg van betere hygiëne in de huizen kan worden gecontinueerd met de aankoop van de juiste schoonmaakmiddelen, die zelf niet bekostigd kunnen worden.

Evita Nita, clubpresident, schreef hierover in januari in een mail aan ons: “Januari wordt de laatste maand waarbij we hygiënische producten zullen doneren. Ook hebben we voor ieder tehuis een handleiding gemaakt met informatie over schoonmaakregels die van belang zijn in deze periode. Ook heeft ieder tehuis aan het begin van het project een extra schoonmaak/desinfectie beurt gekregen van een schoonmaak bedrijf. We hebben een evaluatieformulier die we zullen afnemen om meer inzicht te krijgen hoe zij dit project hebben ervaren en vooral hoe het heeft bijgedragen in hun situatie. Gedurende dit traject zijn we veel situaties tegengekomen waardoor (indien we de mogelijkheid hebben) we hun nog even zouden willen steunen. Tot nu toe zijn er geen coronabesmettingen geweest, zo ver wij bekend zijn, bij deze tehuizen. Dat willen wij ook liever zo houden in een eventuele volgende coronagolf. Ons voorstel is om indien u middelen ter beschikking wilt stellen deze ter beschikking te stellen aan deze tehuizen (of enkele van deze tehuizen, afhankelijk van uw budget.”
Wij vinden dit een schoolvoorbeeld hoe Soroptimisten met beleid en met eigen inzet in hun eigen omgeving noden signaleren en daarnaar handelen. We willen dit initiatief in Caribisch Nederland graag ondersteunen.
Voor meer informatie, zie Ouderenzorgprojecten op de website van Soroptimist Club Curaçao.


← Ouder Nieuwer →